Leidraad Prins Ivo l Wijnen: samen “Vasteloavend” vieren

 Gezien de overweldigende positieve reacties blijkt keuze voor Ivo terecht

Tekst Callie Steijaert

Amper was Ivo Wijnen op 6 januari 2019 uitgeroepen, geïnstalleerd en geproclameerd als nieuwe jubileumheerser over Groeët Ghen Heij (11 x 11 jaar) dat al heel spoedig bleek dat de keuze van de prinsencommissie van de Bokkeriejesj anno 1898 een hele goede zet was. Dit gerelateerd aan de overweldigende positieve reacties van alle Vasteloavendsvierders die in groten getale aanwezig waren in narrentempel Corneliushuis.  En dus ook een tevreden prinsencommissie die met een aparte knipoog “lonkte” naar het passende motto van dit seizoen en wel: #ZoeëDeesseDat. Inderdaad zo doet de prinsencommissie van de Bokkeriejes dat. Chapeau dus.

Zoals al vele jaren gebruikelijk is, dus omschreven kan worden als traditie, heeft schrijver dezer in aanloop naar de “drie dolle dagen” een gesprek (woord aanduiding interview is in deze narrentijd veel te professioneel) met de regerende (optocht)-prins. Nu 2019 dus met Ivo Wijnen. Het gesprek is eigenlijk bedoeld in eerste instantie als terugblik op de voorbije periode vanaf dat hij benaderd werd om prins te worden. Aansluitend dan ook nog zijn wens voor de komende carnavalsdagen met als hoogtepunt de optocht op “Rosenmontag”/ maandag 4 maart 2019.

Wij zochten Ivo hiervoor dan ook thuis op in zijn prinselijke residentie Kampstraat 54. De ontvangst was gastvrij, want het scheelt natuurlijk wel dat de familie Wijnen (Edith/Andre) bij schrijver dezer meer als bekend is. Vader Andre is immers jaren voorzitter geweest van de Bokkeriejesj, Natuurlijk is het voor iedere potentiele kandidaat hetzelfde cliché dat het voor hem een jongensdroom was/is om prins te worden. Dus ook voor Ivo, die inmiddels onlangs begonnen is met de opleiding op de politieacademie in Eindhoven. Overigens viel de naam van Ivo als kandidaat prins al veel vaker, maar steeds had iedereen het bij het verkeerde eind.

Maar in najaar 2018 werd Ivo officieel gevraagd om jubileumprins te worden. Als van oudsher gebeurde dit door een list van de prinsencommissie van de Bokkeriejesj 1 dag voor zijn verjaardag werd hij gelokt naar de golfbaan in Voerendaal om aldaar enkele technische zaken te bespreken met een cameraman. Dus mispoes, want wel aanwezig de prinsencommissie. Ivo wist toen genoeg, maar het was toch een heftige avond temeer ook dat vader Andre wel op de hoogte was. Ivo, zo gaf hij aan, sprak eigenlijk geen 5 woorden die avond.

Kortom, de kogel was door de kerk en thuis op de Kampstraat moest natuurlijk nog heel wat besproken worden met moeder Edith en natuurlijk zijn “sjat” Myrthe. Maar alles kwam in orde en niets stond Ivo meer in de weg om jubileumprins te worden. Nu brak natuurlijk tot 6 januari 2019 de geheimhouding periode aan. Gelukkig lukte dit wonderwel en de week voor zijn uitroeping ging Ivo met Myrthe nog doodleuk tot 5 januari een weekje naar Parijs. Onder de Eifeltoren ging zijn gedachten uit dat hij op 6 januari in het Corneliushuis zou staan als jubileumprins, dus Au Revoir Paris.

Natuurlijk was Ivo zenuwachtig van te voren, logisch toch. Want er gaat toch heel wat door je heen. Hoe zullen de mensen reageren et cetera, et cetera. Over het verloop van de proclamatie heeft dit blad al begin januari uitvoerig bericht. De periode tot heden heeft Ivo geweldig ervaren. Overal waar hij kwam was het “sjiek”, met zelfs een lach en een traan en veel lol. Kortom, Ivo heeft en geniet nog steeds van zijn prinsschap. Zijn credo is dan ook dat iedereen samen van Heerlerheide, overige agglomeraties in Parkstad en Limburg “Vasteloavend” vieren, anders wordt het saai. Ivo hoopt op een geweldige optocht, goed weer (heb je niet in hand), maar heel veel mensen in “sjpass en plezeer” samen de optocht gaan beleven. Bedankt Ivo.