Rasmuzikant Colin Falize prinselijke heerser op Groeët Ghen Heij

Orde “De Bok mit de gouwe heuere” voor Christie Augustus-Jans

Door Callie Steijaert (public relations)

Aan het seizoensmotto: “Lèëf vuur de vasteloavend!” van C.V. De Bokkeriejesj (anno 1898) van Groeët Ghen Heij werd zondag 5 januari jl. op grootse wijze dan ook nader gestalte gegeven. Niet zo verwonderlijk eigenlijk want op het “vasteloavendsmenu” stond immers, weliswaar als symbolisch te omschrijven een heel lekker en smakelijk toetje gelijk het allerbeste diner wat maar te bedenken valt. Uiteraard geen diner, maar wel de uitroeping, installatie en proclamatie van de nieuwe prinselijke (optocht)-hoogheid van Groeët Ghen Heij 2020. Vanzelfsprekend vond dit plaats in narrentempel Corneliushuis, ook wel aangeduid als carnavalswalhalla.

In tegenstelling tot voorgaande jaren hadden de Bokkeriejesj het aanvangstijdstip om diverse redenen vervroegd van 16.11 uur naar 14.11uur. Dus was al heel vroeg de proclamatiesfeer te proeven, zeker door de geweldige muzikale ondersteuning van de band Tiroler Ohne Berge. Naarmate de “Wiezers van de klok” doortikte richting tijdstip, weliswaar nog enkele uurtjes verwijderd van de bekendmaking van de nieuwe heerser, liep de narrentempel niettemin goed vol, zodat de “vasteloavendstemming” er al goed in kwam te zitten.

Overigens zouden de Bokkeriejesj, de Bokkeriejes niet zijn als zij geen raad zouden weten met de overbrugging, hoe gezellig ook, naar het daadwerkelijke tijdstip dat de nieuwe heerser zich zou gaan presenteren. Integendeel zelfs. Daarvoor voerde zij, o.l.v. een goed van de (dialect)-tongriem zijnde, opperbok Patrick Dortant een aantal gerichte plichtplegingen door. Het betrof dan de mededeling dat er een paar nieuwe leden van de raad van elf nu deel uitmaken van de Bokkeriejesj, maar ook afscheid genomen werd van ex-prins Marcel Mannheims die wegens heel drukke beroepsbesognes te weinig tijd meer had om actief te zijn. Dit jaar waren er bij de Bokkeriejesj maar liefst 10 jubilarissen om in het zonnetje gezet te worden. Twee van hen waren aanwezig om een dank cadeau in ontvangst te nemen. Het betrof dan de heren Wim de Veen 4 x11 jaar lid en Peter Hoofs 3 x 11 jaar lid. De overige jubilarissen zullen op een later tijdstip nog bedankt worden.

Maar er was verrassend  nog meer te beleven. Want de Bokkeriejesj hadden een bijzondere orde uitreiking te vergeven. Daartoe werd eerst een beamer film vertoond. Het betrof namelijk Christie Augustus-Jans, die samen met haar man volkomen perplex waren toen bekend werd dat zij de hoog gewaardeerde Orde “De Bok mit de gouwe heuere” in ontvangst mocht nemen. Dit uit erkentelijkheid van haar inzet voor de gemeenschap en de Vasteloavend op Groeët Ghen Heij. Voor haar en echtgenoot Hans (die afgelopen jaar bij de schutterij ook Koninklijk werd onderscheiden) een moment om nooit te vergeten.

Niet vergeten dat tussen de plichtplegingen etc. band Tiroler Ohne Berge zorg droegen voor een opperbeste muzikale atmosfeer. De laatste plichtpleging voor de komst van de nieuwe heerser was het moment dat jubileumprins Ivo Wijnen afscheid moest nemen. Dit afscheid was barsten vol emotie en tot tranen bewogen bij Ivo. Hij mocht genieten van een geweldig seizoen waar hij door zijn optreden, overal waar hij kwam, veel vasteloavend goodwill kweekte. Bokkeriejes en Groeët Ghen Heij zijn hem dan ook veel dank verschuldigd. Maar er is nu eenmaal een tijd om afscheid te nemen, maar met veel pijn in zijn hart gaf hij toe: “jammer, maar het is goed geweest”. Vervolgens werd hij ontdaan van zijn prinselijke waardigheden door Bokkeriejesj erevoorzitter en vader André Wijnen en aansluitend opgenomen bij de ex-prinsen.

Na al deze ceremoniële handelingen werd het hoog tijd dat de nieuwe heerser zich zou gaan presenteren. Opperbok Patrick Dortant gaf hiertoe het sein. Inmiddels had orkest Tiroler Ohne Berge afscheid genomen en was het rode doek op de bühne neergelaten. Vervolgens kwam een vermomd gezelschap met een draagbare kist de zaal in om op de bühne plaats te nemen, want zo nam iedereen aan daar zat de nieuwe heerser 2020 in. Mispoes dus, want er sprong een Bokkeriejesj raadslid uit. Op het verkeerde been gezet was dus gelukt. Maar toen…ging het rode doek omhoog en zie op de bühne speelde band Tiroler Ohne Berge de geweldige en wereldberoemde Bokkeriejesj prinsenmars. W

Wie was overigens de drummer in prinsenpak die achter glas zijn drumstokken hanteerde dat het een lieve lust was? Juist het betrof Colin Falize die als prins Colin l tot aan Aswoensdag zal regeren over zijn onderdanen in Groeët Ghen Heij en op carnavalsmaandag zijn triomftocht zal maken tijdens een van Limburgse mooiste optochten die van Groot Heerlerheide. De nieuwe prins is 23 jaar, stamt uit de muzikale en carnavalsfamilie Falize. Zijn vriendin is Kiki. Vader Marcel is slagwerker bij het Johan Strausorkest van André Rieu en moeder Nicole was in 2011 prinses bij DG. De Geête. De familie Falize is ook nauw betrokken bij Jachthoorn & trompetterkorps Edelweiss Heerlen (Heksenberg). Maar liefst 4 adjudanten, t.w. vader Marcel Falize, schoonvader Math Beckers, vriend/peetoom Richard Hofland en vriend Sander Frissen, zullen hem bij bijstaan. Kortom, Groeët Ghen Heij mag weer trots zijn op deze geweldige keuze en muzikale kanjer: prins Colin l Falize.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *