Colin Falize heeft nooit stil gestaan dat hij prins zou worden

Het verzoek hiertoe zorgde ervoor dat hij bijna letterlijk de afgesproken locatie binnenviel

Door Callie Steijaert

In het uiteraard eerder gepubliceerde proclamatieverhaal op deze website.van nieuwe (optocht)-prins Colin Falize van de Bokkeriejejs van Groeët Ghen Heij anno 1898 kopte we terecht dat de vasteloavendsvierders te maken kregen met een rasmuzikant. Genoemde aanduiding werd al tijdens zijn uitroeping in narrentempel Corneliushuis gestalte gedaan. Want toen hij zich aan alle enthousiaste carnavalsvierders presenteerde zat hij al in prinselijke outfit achter het drumstel, om samen met zijn band Tiroler Ohne Berge, muzikaal duidelijk te maken dat Groeët Ghen Heij tot aan Aswoensdag 26 februari te maken heeft met een muzikaal ingestelde prinscarnaval. Het seizoensmotto 2020: “Lèëf vuur de vasteloavend!” (dus ook met muziek) van C.V. De Bokkeriejesj (anno 1898) past bij prins Colin l dan ook ongetwijfeld uitstekend. Nu dus, als terugblik het gesprek dat we met Colin voor afgelopen carnaval voerde.

Inmiddels staan we (helaas) weer aan de bijna vooravond van de officiële carnavalsdagen 2020 en komt Aswoensdag 26 februari steeds dichterbij en wachten traditiegetrouw de haringen in hun tonnetjes dat ze smakelijk verorberd zullen worden. Maar zover is het op dit moment van publicatie nog niet. Dientengevolge willen we de lezers “trakteren” op een apart verhaal van deze prinselijke rasmuzikant met o.m. als insteek over hoe hij “in de val is gelokt” door de prinsencommissie van C.V. de Bokkeriejejs en andere leuke wetenswaardigheden welke samenhangen met zijn prinselijke taak.

Om dit allemaal te weet te komen maakte we een afspraak met hem en togen we naar zijn prinselijke residentie gelegen aan de Orchideehof. Kon niet missen want de hele straat is opgesierd met vlaggen in de geelzwarte kleuren van de Bokkeriejesj. Op het moment dat deze schrijver de prinselijke residentie naderde kon hij slechts het woord WOW uitbrengen over de geweldige prachtige huisversiering en opstelling van de aangebrachte toepasselijke “bouwattributen” waarin alle ingrediënten, door Wil Smits en zijn bouwkornuiten, in zijn aangebracht. Er werden hiervoor spontaan 2 omen omgezaagd.(zie ook foto). Als het niet carnaval betrof zou men geneigd zijn om aan te geven dat de prinselijke residentie aan de Orchideehof in Oostenrijk lag. Maar dat is uiteraard niet zo, want het ligt wel degelijk in de carnavalistische agglomeratie van Groeët Ghen Heij.

Natuurlijk was de ontvangst door prins Colin met vader Marcel Falize zeer hartelijk. Moeder Nicole Falize was wegens werkzaamheden buitenshuis. Omdat schrijver dezer een andere journalistieke benadering voorstaat met betrekking tot een interview/gesprek, t.w. geen standaardvragen, maar gewoon vertellen. En daar was bij Colin dan ook zeker geen gebrek aan. Met veel trots vertelde hij dan ook zijn verhaal en ervaringen. Uiteraard te beginnen met de wijze waarop hij door de prinsencommissie en vader Marcel medio september 2019 in de val werd gelokt.

Vooraf had de prinsencommissie uiteraard contact gehad met de ouders van Colin. Conform het gegeven dat Colin, zoals bekend, uit een muzikale familie stamt vroeg vader Marcel zijn zoon om me naar Kerkrade te gaan voor een gesprek met betrekking tot verzorging van muzikale lessen. Niets vermoedende ging Colin natuurlijk mee. Aangekomen bij de bewuste locatie zei vader Marcel loop maar gewoon door naar binnen. Wel oppassen voor een klein afstapje. Maar Colin viel toch nog letterlijk bijna naar binnen. Daar binnen zaten dan de heren van de prinsencommissie. De eerste seconden vroeg Colin zich af: “zitten die bij de muziekcommissie?. Nee echt niet ze waren voor Colin aanwezig om hem officieel te vragen om prins 2020 in Groeet Ghen Heij te worden. Hier had Colin echt nooit bij stil gestaan en was het laatste dat hij verwacht had. Met een pilsje werd de eerste schrik doorgespoeld.

Na informatieve uitwisseling kreeg ook Colin, evenals alle andere voorgangers van hem traditiegetrouw 48 uur bedenktijd. Maar ’s morgens moest hij al met het orkest,”Wir Sind Spitze”, waar hij ook drummer van was, naar Zuid Duitsland. Dus belde hij Roy Bos op dat hij het niet zou doen. Maar amper 10 minuten later belde hij weer met Roy, gezien het gegeven dat hij i.v.m. met naar Zuid Duitsland moest en dus niet binnen het opgelegde tijdsbestek van 48 uur een beslissing kon nemen omdat er geen overleg gepleegd kon worden met zijn naasten waaronder zeker zijn vriendin Kiki. Coulant zijnde kreeg Colin nogmaals 48 uur bedenktijd erbij. Vervolgens werd ’s nachts thuis in conclaaf gegaan. Het resultaat was dat Colin uiteindelijk ja kon zeggen tegen Roy Bos, die samen met zijn overige leden van de prinsencommissie, natuurlijk in zijn nopjes en dus “verlost” waren om verder te zoeken. Dus kon het voorbereidingsbolletje gaan rollen.en het verplichte contract getekend worden.

Colin had zich voorgenomen om te kunnen en mogen beschikken over maar liefst 4 adjudanten. Ook deze vraagstellingen werden op ludieke wijze ingevuld. De beoogde personen die adjudant zouden moeten worden werden samen met hun vrouwen ten huize van de familie Falize uitgenodigd om er een gezellig kookfestijn van te maken met een apperatiefje. Op de borden van de heren lag echter een envelopje met een zogenaamd kraslot. Er stond, tot grote verbazing, van alle vier de betrokkenen dezelfde vraag en wel of zijn adjudant van Colin wilde worden. Het werd, ondanks de verbazing, een volmondig ja. Plan Colin gelukt. Ze kregen op 10 november nog een “overlevingspakket” van Colin. Geweldig toch. Vervolgens ging het gezelschap nog gezellig naar de opening van de carnaval Oud op Nuij in Heerlen.

Vervolgens moesten de vier adjudanten nog voorzien worden van passende outfit. Daartoe moest een trip gemaakt worden naar Valkenswaard en jawel hoor; de speciale biertjes in een Valkenswaard café gingen er goed in. Overigens heeft Colin op creatieve wijze zijn eigen Pin ontworpen. Natuurlijk moest ook de statiefoto en andere foto’s gemaakt worden en wel bij foto Kaldenbach in Simpelveld. Voor de gezelligheid nam Colin een kratje bier mee. Tot verbazing had ook fotograaf Kaldenbach een kratje bier beschikbaar. De gezelligheid liet zich dan ook raden.

De weken daarna waren voor Colin weken om de geheimhouding in stand te houden, bij welk evenement dan ook of het nou in het Corneliushuis, de Bolle of bij d’r Bok was. Achteraf gezien is dit dan ook gelukt. Langzaam maar zeker nadere vervolgens zondag 5 januari. Samen met band Tiroler Ohne Berge moest hij toch als gewoon drummer optreden op zijn eigen proclamatiezitting. Eerst in zijn Tiroler kledij en nadien in het prinsenkostuum. In de pauze vertelde hij het nieuws aan zijn broers en de band. De proclamatie was een geweldige beleving voor Colin, maar dat hadden we destijds al uitvoerig beschreven. Bijzonder druk was ook zijn receptie op 10 januari. Een prettige gewaarwording als prins zijnde was ook het gegeven dat Colin zelf mocht drummen bij diverse orkesten.

Ook heeft hij veel connecties opgebouwd en is er zelfs een groepsapp aangemaakt met de prinsen van de carnavalsverenigingen: De Winkbulle, Vlavreters Welten, Soeplummele Heerlerbaan, zijn eigen Bokkeriejesj, Eekheuere en het Hoensbroekse CCH. Tot deze publicatie, zonder in detail te treden want dit zou te ver voeren, heeft Colin alleen maar fantastische momenten meegemaakt. Dansen op de tafel etc. eigenlijk alles een enorme eer om trots op te zijn. Zelfs zijn broer mag carnavalsmaandag voor 1 dag als raadslid van de Bokkeriejesj meegaan. Zeker mag niet vergeten worden de gastvrijheid die heerst in huize Falize met zelfs spontaan de nodige confetti strooien. Daar is toch een goede stofzuiger voor wordt gesteld, toch een belangrijke verbroederingsgedachtegang.

Voor Colin zijn de drukke carnavalsdagen 2020 helaas weer voorbij. Uiteraard was als groot hoogtepunt natuurlijk weer de geweldige prachtige carnavalsoptocht. En….gelukkig maakte Colin zijn zegetocht met goed weer. Zijn gegeven advies “geniet van alles wat langs komt. Leef van de Vasteloavend en geniet ook van een biertje”.is dan ook geheel tot zijn recht gekomen. Nogmaals bedankt Colin voor het leuke gevoerde gesprek voor afgelopen carnaval.

Foto residentie: Callie Steijaert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *